Reklama
 
Blog | Ivan Kulich

Ver v Boha! Pošli tento odkaz ďalším desiatim inak zhoríš v pekle!

Určite aj na Váš e-mail už prišlo aspoň niekoľko tzv. "reťazákov".  Nejde o nič nové. Príčiny šírenia takýchto správ sú zrejmé - vždy sa nájde niekto, kto naivne dopisu uverí a rozošle ho. Existujú podobné fenomény ako je tento? Aj tým sa zaoberá môj príspevok. Je náboženstvo len pradávnym "reťazákom"?

Reťazový e-mail vykazuje tieto základné vlastnosti: je to informácia, ktorá sa sama replikuje a šíri. Z času na čas ju niekto pozmení a ak sa ujme, bude sa tiež putovať po našom elektronickom svete. Tento fenomén si povšimol už Richard Dawkins vo svojej knihe Sebecký gén z roku 1976, teda v ešte v čase "prenatálneho internetu". Fenomén Dawkins pomenoval "mem" a ide o spontánne sa replikujúcu jednotku kultúrnej informácie.

Ide teda o akúsi napodobeninu evolúcie? Rozhodne, biologická evolúcia zdieľa isté spoločné rysy so šírením memov. Vo svete vidíme memy na rôznych miestach, ide o povery, legendy, škandály v médiách a pod. Ľudia z najrôznejších príčin radi šíria isté informácie. Väčšinou za vidinou odmeny, ale nie len preto ( viac na http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem).

Na záver najchúlostivejšia tematika – sú náboženstvá len memy? No vieme, že sa dobre šíria a že mnohé náboženstvá sú stavané tak, že obrátenie neveriaceho na veriaceho je dobrý skutok, prípadne je zakázané použiť antikoncepciu a žena, ktorá poslúchne bude svoje deti istotne vychovávať vo viere. Tiež vieme, že náboženské texty mutujú – napr. v stredoveku prepisovaním Biblie, kedy každý mních mohol čosi "prihodiť".  Takže náboženstvá nie len že zodpovedajú definícii memu, sú ich žiarivým príkladom.

Reklama

Viem, že v ateistickom Česku nenájdem veľa fanatikov, ktorí ma za tento príspevok "do krvi" pourážajú, o to viac sa teším na pestrú diskusiu. Čo všetko je ešte mem? Ako bojovať proti otravným reťazákom? Môže byť mem prospešný?